De Witte

Bio

De Witte aka Peter Robijn, geboren te Bonheiden (29 januari 1971) maar getogen in Mechelen. De Witte groeide op in Muizen, in de Vredestraat, nu de Alfred Nobelstraat, een zijstraat van de Leuvensesteenweg, waar zijn familie van moeders kant vandaan komt. Andere jeugdherinneringen heeft hij aan Willebroek, meer bepaald het Grimbergheplein vlakbij de beruchte Brug der Zuchten en het papierfabriek ‘De Nayer’, waar zijn vader werkte. Kwam midden jaren zeventig via zijn moeder naar het schooltje in de Mechelse volksbuurt ‘Galgenberg’ waar hij eind jaren zeventig ging wonen (Galgestraat), en nog steeds woont. Werd logischerwijze supporter van de lokale groenwitte voetbalvereniging KRCM. Thuis en op school was het een en al tekenen wat de klok sloeg, en dusdanig kwam de Witte in aanraking met het grafittifenomeen, de hiphopwereld en tenslotte de rapmuziek zelf. Oorspronkelijk een notoir Urban Dance Squad-fanaat, rolde hij pas echt in de hiphop door de LP ‘Original Gangster’ van Ice-T in 1991 en later ‘Fine Malt Lyrics’ van House Of Pain.

In 1995 kwam MC Dunne bij Witte aankloppen met de vraag of hij niet met hem wilde meerappen, daar MC Dunne samenwerking met zijn eigen crossovergroepje ‘Biospeed Posse’ niet meer zag zitten en meer richting hiphop wilde gaan. Via De Witte leerde MC Dunne Amerikaanse crews en rappers kennen. De Witte beschikte ondertussen al over een serieuze cd-collectie , alsook over de broodnodige turntables, plus bijhorend repititielokaal.

Met een inderhaast opgenomen demootje, trokken deze twee heren naar José ‘De Gosse’ Escarpa. De Gosse was dj die fuiven organiseerde. Maar in plaats van dj werd Gosse de derde rapper. Enkele uren later waren dat er vier, na een bezoekje aan het adres van de toen onbetwiste breakdancekampioen George Martin. Enkele dagen later voegde Didier Vanden Eynde, maat van De Witte, zich bij het viertal.

Een naam voor de vijfkoppige bende werd gevonden op een zwoele zomernacht. Het werd SDR, voluit ‘Stijle Die Rijme’. Een creatie van George Martin, die op zijn beurt door De Witte de naam ODG, oftewel Onder De Gordel gedoopt werd. Tergelijkertijd ontwierp De Witte ook het SDR-logo. Een legende werd geboren …

De Stijle Die Rijme bestonden uit: De Witte, ODG, Didier (Didjee), Den Dunne en De Gosse. Optredens volgden, alsook een ferme demo.

De Gosse verlaat de groep, Den Dunne volgt hem. De naam van de nieuwe crew: Pure Cult. Later geeft De Witte er de brui aan, ODG en Didjee gaan verder met SDR, bijgestaan door de Brusselse deejay ‘Risk’. Nog later gaat Didjee solo als ‘Demagogh’ met zijn eerste album tot gevolg: ‘Gewogen en te echt bevonden’. De Witte rapt twee nummers mee met zijn collega. 2007: De Witte heeft zijn tweede adem gevonden en stort zich wederom volop in de Mechelse rapscene, bijgestaan door Pita, RaZTaH, Demagogh en ODG.

Releases

Video