Kain

Bio

Voor Kain begon het allemaal In 2006. Hij begon toen met rappen in de wijk en vormde de groep ‘OMC’. In de jaren daarop leerde hij Yuboy Jeffrey en Biest kennen. Een van zijn eerste tracks was een remix van Drake’s track ‘Best I Ever Had’ (‘Mijn Favoriet’) met Jeffrey die in december 2009 uitkwam. Na enkele losse tracks sloot hij zich aan bij het label ShowArma van Pita en bracht hij in februari 2010 zijn eerste mixtape ‘VsNs’ (Van Straat Naar Studio) uit. Om zijn mixtape te ondersteunen bracht hij in mei 2010 twee videoclips uit voor de tracks ‘Van Straat Naar Studio’ en ‘Tis Kain’. Kain bleef losse tracks droppen zoals ‘Relatie me Dewinter (An-Sofie)’ uit juni 2010, tot hij de ‘Nixtape II’ aankondigde. Het Nixtape-concept werd bedacht door Kain en Yuboy Jeffrey, die het eerste volume al voor hun rekening namen. Door de ondersteuning van jeugdcentrum ROJM Mechelen werd het Nixtape-project wat serieuzer, en deden ook Trezzy Cruukz en Biest mee. Al snel dropten ze in november 2010 de eerste track  ‘Money, Kicks & Pussy’, met bijhorende clip.

Rond dezelfde tijd vormden Biest en Kain hun project/workshop ‘Positive Stage’. Tijdens de workshop werkten ze met jonge artiesten aan raps waarin ze zichzelf op een positieve manier konden uitdrukken. Daarnaast praatten ze met hen over alcohol en over cannabis. Ze wilden hen waarschuwen voor de gevaren van druggebruik. Het was niet echt een workshop, ze spraken eerder vriendschappelijk over eigen ervaringen. Na verloop van tijd zag je echt wel enkele jongeren openbloeien en erover praten.

In december 2010 dropten Yuboy Jeffrey en Kain de tweede track uit de ‘Nixtape II’, ‘Rauw’, en iets later kwam de ‘Nixtape II’ zelf uit. Met hun nieuwe tape werden ze bekend als de ‘Nixtape Boys’ (wat ze zelf niet zo plezant vonden), deden ze optredens in verschillende steden in België en waren ze zelfs het voorprogramma van Hef & Keizer. Ze brachten in maart 2011 nog een videoclip voor de track ‘0.1.5.’ uit en in april 2011 zetten Yuboy Jeffrey & Kain met de track ‘1 April Slet’ officieel een punt achter hun Nixtape-project.

Kain besloot om solo te gaan en bracht in mei 2011 ‘Laat Me Leven’ (met Zoltan) uit. Door het succes van deze track volgde in juni 2011 het nummer ‘Abmis’. Samen met zijn buurtvriend Frank Telli schoten ze een one shot-clip in een steegje vlakbij. De clip was deel van Kains project ‘Volkaïn’, die nooit uitkwam. In juli 2011 bracht Kain zijn compilatie-album ‘Gedateerd’ uit onder het label Made Men Muzik. Omdat hij nog heel wat tracks had liggen uit het jaar 2010 (vandaar de titel) besloot Kain deze te bundelen. Naast een paar freestyles kan je op de tape ook beats vinden van Cozone, Kizzi, Julius Rox, Salah van SLM en Frank Telli. Na de vorige straatclips ‘Laat me Leven’ en ‘Abmis’ dropte Kain dezelfde maand opnieuw een straatclip voor ‘Shit Happens’, andermaal met Frank Telli. Vlak na de release vertrok hij met zijn collega-rappers Biest en Yuboy Jeffrey naar Estland voor een muziekproject met enkele Estse artiesten. Toen hij thuiskwam schrok hij van de steun en de promotie van zijn compilatie in het hiphopwereldje. Zonder promotie te maken voor zijn solowerk, werd zijn verzamel-cd al meerdere keren gedownload door fans. ‘Vallen Apart’ werd in oktober 2011 de laatste videoclip uit deze cd.

Twee maanden later bracht hij in samenwerking met C-Rieus de track ‘Revolutie’ uit, die op nummer 1 kwam te staan op de Amsterdamse radiozender 538 Juize Fm. De track gaat over ontvoeringen in landen waar dictators aan de macht zijn en vrije meningsuiting zo goed als onbestaande is. Kain heeft vroeger in een hiphopgroep met de rappers van C-Rieus gezeten (twee broers, ZigSag en Gang (Reda)), maar later sloeg Kain zijn eigen weg in. Met ‘Revolutie’ staken ze de koppen terug bij mekaar en brachten een nummer 1-hit. Zes maanden later, in april 2012, kondigde hij samen met Cozone zijn nieuwe mixtape ‘Here I Am’ aan, en bracht daarbij drie singles – ‘Yes’, ‘Bazig’ (met Baz & Tiewai) en ‘Leider’ (met clip) uit. In juni 2012 verscheen een clip van ‘Pass That Mic’, de laatste single van het project.

Na ‘Pass That Mic’ werd het wat stil rond het project ‘Here I Am’, omdat Kain druk bezig was met de opnames voor het nieuwe TV-programma ‘In De Mix’, dat in september 2012 op Eén te zien was. In het programma bracht Brahim elke week een jonge Vlaamse hiphopper samen met een icoon uit de Vlaamse muziek. De artiesten waagden zich aan een eigen versie van een nummer van de ander en lieten hem of haar live het resultaat horen. Kain werkte samen met Bart Kaëll. De underground hiphopscene ging de commerciële kant op, wat voor veel heisa zorgde. Na ‘In De Mix’ werd ook Urbanice opgestart. MNM zag veel opportuniteiten om lokale artiesten een platform aan te bieden.

Na zijn opnames bracht Kain in augustus 2012 de derde videoclip ‘Good vs Bad Times’ van het project met Cozone uit, bijgestaan door Ramzi en Biest. Na een jaar stil te zijn geweest bracht hij in augustus 2013 zijn track  ‘Eeh Besah’ uit. Kort na de release van deze track maakte Made Men Muzik een eind aan hun label. Kain sloot zich dan aan bij RendayVous en begon te werken aan zijn ‘Fort Malines’ EP. De track ‘Vincent Kompany’, die in november 2013 uitkwam, werd gezien als een voorproefje. Hij bracht nog drie singles uit namelijk ‘In De Rapte’ (december 2013), ’99 Duivels’ (januari 2014) en ‘Snapt Ge Wa’k Bedoel’ (juli 2014). In juni 2014 bracht hij samen met C-rieus, ter ere van België, een WK-nummer en de maand daarop volgde een cypher met de ‘Mechelse Brigade’ (BizzyBlaza, Tonic & Kain).

De samenwerking met BizzyBlaza leek een schot in de roos en al snel verschenen enkele tracks: ‘Niks te doen’, ‘Overleven’ en ‘Bende van Ellende’. Ze werden dan ook even later uitgenodigd bij Zonamo Underground voor een spitsessie die erg in de smaak viel. Kain begon ook meer en meer samen te werken met Soul’Art. Hij maakte een vervolg van zijn nummer ‘Snapt Ge Wa’k Bedoel’, samen met Jazzy Bench en Zed. In september 2015 kwam Soul’Art’s ‘$oul’park: love & politics’-mixtape uit, waar Kain ook op te horen is. Het was even stil geweest rond zijn ‘Fort Malines EP’, maar Kain deed een comeback in januari 2016 met het nummer ‘Jare 90’. Kort daarop, in april 2016, volgde de track ‘Ikke’ en in mei 2016 de track ‘Al Een Geluk’. Later diezelfde maand was zijn langverwachte EP ‘Fort Malines’ een feit. De EP bevat negen tracks. Twee maanden later kwam Kain zonder enige aankondiging met nog een EP, ‘Iets Van Vroeger’. De track ‘Brutaal’ van deze cd kreeg in november 2016 een videoclip. De clip is voorlopig het laatste wapenfeit van Kain.

Releases

   

Recentste videoclip