MCP

MCPBio

MCP kreeg de beatboxmicrobe te pakken in augustus 2003. Dankzij zijn grote interesse in hiphop en de bijhorende cultuur kwam hij in contact met muziek van Rahzel (beatboxlegende uit New York). Hij wou graag geloven dat, net zoals Rahzel claimde, zingen en beatboxen tegelijk effectief mogelijk waren en ging hier dan ook onmiddellijk mee zelf aan de slag. In die tijd waren er nog geen online tutorials, instructievideos of lessenreeksen.

Minder dan een jaar later stond MCP voor het eerst op enkele bescheiden podia om zijn nieuwe skills te tonen aan het Mechelse publiek en naburige gemeenten. Wegens het gebrek aan sparringpartners in de omgeving zette hij samen met de broer van RoxorLoops (Belgische beatboxer) zijn schouders onder het concept om een eerste Belgische beatboxcommunity op te zetten: Beatbox.be was geboren. Op enkele jaren groeide de community uit tot een groep van meer dan 2.500 Belgische actieve leden die tot op vandaag nog steeds leeft.

Ook elders in de wereld ontsproten zulke communities en zo kwam hij al gauw in contact met beatboxers uit de USA, Frankrijk … zelfs uit Nieuw-Zeeland. In deze periode nam hij dankzij computersoftware en een online samenwerking enkele ‘layered’ beatboxnummers op. In de praktijk wou dit zeggen dat ieder om beurt een stuk beatbox op nam dat nadien de andere kant van de wereld uitgestuurd werd. Vervolgens werd ook daar weer een ‘layer’ aan toegevoegd en teruggestuurd (en zo een keer of tien over en weer).

Naast beatboxen waagde hij zich ook aan breakdancen en sloot zich aan bij ‘Xplosive’, een breakdance crew uit Lier onder leiding van Steven Strackx. Na enkele blessures besloot hij wijselijk om te focussen op het beatboxen, bleef hij toch wekelijks samen trainen en zette samen met deze breakdancers een ware show op met bijhorende optredens. Vervolgens trad hij naast de combinatie met breakdancers ook enkele malen op met een van de betere DJ’s in Mechelen, DJ K-Trix. De energie die zulke samenwerking teweeg bracht was quasi niet te evenaren als solist. 

Inmiddels liep de grootorde van toeschouwers van de beatboxoptredens op van tien personen tot uitzonderlijk 2000. Een van de leukste ervaringen uit zijn tienjarige beatboxcarrière was ongetwijfeld zijn beatboxoptreden in de concertzaal in de ‘Vooruit’ in Gent. MCP had een wedstrijd gewonnen door enkele samples in te zenden en mocht zo optreden op TMF Coolsweat, destijds gehost door Leki. Een tweede hoogtepunt was de combinatie van optredens op privéfeesten waarbij hij op zeer exclusieve locaties en omgevingen terecht kwam. Uiteraard ook het vermelden waard zijn enkele radio-interviews en het TV-debuut op ‘één’.

Naast alle kleine en middelgrote optredens wou hij graag de beatboxmicrobe doorgeven aan anderen en startte met het geven van workshops en zelfs enkele lessenreeksen. Tot op vandaag boeit het hem nog steeds om mensen te enthousiasmeren en te entertainen en tracht hij dit ook nog dagelijks te doen, zelfs in zijn huidige job als team lead en presales consultant in de IT sector.