NEST

Grenzlooz logo

 

 

 

 

Bio

Begin 1999 werd ‘Grenzlooz’ geboren, een crew die bestond uit maar liefst 17 groepen, afkomstig uit alle uithoeken van België. De groepen waaruit Grenzlooz bestond, waren de volgende: MORSDOOD – CONDACUM CENTRAAL – LCG – UCL – VIRUS – HPP – NBB – GOEZE – 2 ZWAARD – NEST – PAUS – DEFFECT – ARSENAL VOCAL – KLINK KLAAR – SPRAAKMAKERS – DJ BROMVLIEG – DEXTA.

NEST CD coverDe bedoeling was om met deze crew het hele land rond te trekken en ieder podium op zijn kop te zetten. Het was een veelbelovend project, maar … al snel ondervonden ze de nadelen van een crew, bestaande uit zoveel leden. De helft kende mekaar niet met als gevolg dat ‘ruzies onderling’ niet lang op zich lieten wachten.

Vervolg? Nest, de groep van MHD en Pita floreerde ondertussen wél goed. Ze konden goed met elkaar opschieten en het samen schrijven van teksten vlotte goed. Deze vruchtbare samenwerking zorgde er in ieder geval voor dat ze de eerste waren die met een cd op de proppen kwamen (uitgekomen via Djax, een Nederlands platenlabel waar ook Osdorp Posse getekend was). Pita creëerde tegelijkertijd de beats voor al die groepen in Grenzlooz. Op de plaat stond onder andere een featuring met Raymond van het Groenewoud (de single ‘Dans met mij (mic greep)’), een track met II Zwaard en een disstrack tegen Quinte van ABN. De beats waren erg Arabisch getint, met een knipoog naar de sample beats uit de Franse rap.

De media (“onmisbaar, omdat we die toch nodig hadden om onze optredens te kunnen promoten”) boycotte de plaat volledig. Men vond de cd ‘té politiek geëngageerd’. NEST was uiteraard enorm verontwaardigd. Zelfs EMI, die de promotie moest doen, liet hen als een baksteen vallen.

In augustus 2000 splitte de groep wegens meningsverschillen.

De CD van Nest word binnen de Vlaamse rapscene nog altijd als een klassieker van formaat gezien. Misschien waren ze hun tijd ver vooruit?

Audio: