Pita

Bio

Pita groeide in tien jaar uit van rapper bij ABN tot de Mechelse peetvader van de Vlaamse rap. Zijn gedrevenheid was al duidelijk toen hij begon als dj en rapper in de jaren 1990. Het wordt nog duidelijker eens hij de spotlights binnen valt met zijn groep ABN. Vlaamse rap zal eeuwig ‘frithop’ heten dankzij het debuutalbum ‘Abnormaal’, Na het debuutalbum stapt hij weg van Quinte om zijn naam onder een veelvoud aan projecten te zetten zoals Grenzlooz, NEST, II Zwaard, etc. In 2008 had hij een eigen studio waar hij acts als Def P, Verdikt, Baz, Safi, Scribe & Magot heeft geproducet voor zijn eigen label.

Saïd A. krijgt zijn artiestennaam ‘Pita’ als hij met zijn vrienden ABN opricht in 1992. De muziek die ze maken is Nederlandstalige hiphop, een genre dat in die tijd nog niet bestaat. Het blijkt een gat in de markt want twee demo’s later staan de eerste labels enthousiast aan de deur. De jonge ABN-leden tekenen bij het ambitieuze Djax Records en de rest is geschiedenis.

Begin 1998 brengt ABN haar enige groepsalbum uit. Een mijlpaal in de Belgische popgeschiedenis, een album dat samen met ‘..en in Izegem’ lokale hiphop introduceert in Vlaanderen. Dit is het album dat de carrières van Pita en Quinte lanceert, het album waarop de term ‘frithop’ het eerst licht ziet.

In de daaropvolgende jaren doet Pita afstand van ABN om zijn eigen route te kunnen volgen. Hij werkt dan vast met de originele ABN-leden, II-Zwaard en MHD, maar duikt ook op vele andere projecten uit zijn collectief ‘Grensloos’.
Dit resulteert in drie officiële releases : het Djax Breakbeat-album, de volledige productie van het II-Zwaard solo-album en een groepsalbum met MHD onder de naam ‘NEST’.

De vrolijke Mechelaar zal nooit leren stilzitten en bijgevolg is zijn eerste solo-album (‘De Geesten’) in 2005 direct een dubbel-cd. Een release op RAMP-records van Osdorp Posse. De singles ‘Banden vervagen’ en ‘Boxe Kapot’ geven de release de nodige aandacht.

Als ARS-records (nu Universal) in 2006 de single ‘Zomer’ oppikt is het hek van de dam. De revolutionaire tiener van toen werd een volwassen vader en had zijn plaats in het leven gevonden. Met de clips ‘Waar is da feesche’ en ‘100 jaar scouts’ overtuigde hij door een energetische flow, relativerende humor en beats met een reggaetone-twist. Het aanstekelijke optimisme bleef zijn handelsmerk.

Pita richtte ook zijn eigen label op, toepasselijk ShowArma records genaamd. Artiesten onder dit label waren het ‘monsterbond’ Verdikt (Scale, Prevster, WIM, Xspans & Nupstr), Def P (frontman Osdorp Posse), Baz, Magot, Safi, Scribe en L.O.E.S.H.