Def P

Def P (Osdorp Posse)

We vroegen de peetvader van de Nederlandstalige rap, Def P, hoe hij zijn samenwerking met de Mechelse hiphopscene ervaren heeft. Hoe ging de eerste ontmoeting met ABN? Kende je ze al voordat ze bij Djax tekenden? Had je al andere Vlaamse rap gehoord?

Def P: Zij hadden mij destijds gevraagd om een couplet mee te rappen op Algemeen Beschaafd Nederlands. Toen heb ik ze ook leren kennen. Ik weet niet meer zeker of ik daarvoor al Vlaamse rap had gehoord, maar ik dacht het niet.

Voor het debuutalbum van ABN, ABNormaal, rap je mee op het nummer ‘Algemeen Beskaafd Nederlandz’ – wat in Belgie een enorme hit wordt. Wat deed je besluiten om met hen een nummer op te nemen? Was het succes verwacht? Was je een soort mentor voor die jongens?

Ik vond het nummer wel lekker klinken en dat zij toen op hetzelfde label eten maakte een samenwerking ook heel makkelijk. Succes verwachtte ik nooit, en geld zeker niet, alles was puur voor de lol.

De Mechelse hiphopscene, naast de Vlaamse, is hierna ook echt gebloeid. Kwam je daarna vaak naar Mechelen? Pikte je iets op van de Mechelse scene?

Ja, ik heb daarna nog regelmatig met Pita en Quinte samengewerkt en ik herinner mij dat het publiek bij de festivals in Mechelen (Maanrock kan dat?) altijd erg fanatiek waren.

En zo ja, hoe ervaarde je de Mechelse scene? Ook in de jaren erna? Hoe zou je deze vergelijken met bijvoorbeeld de Amsterdamse scene (veel kleinschaliger natuurlijk).

Ik merkte in Mechelen altijd wel dat het daar echt leefde en dan maakt het niet uit of het groot of klein is. De interesse was puur en oprecht.

Duidelijk is dat je met de mannen contact houdt, want je neemt nog wel eens iets op met Pita, maar ook met Quinte treedt je op, bovendien komt in 2007 je tweede soloplaat ‘Pascal Rascal’ uit, die je in de studio van Show Arma opneemt. Was dit een logische stap, omdat jullie al zoveel hadden samengewerkt?

Ik wou me met Pascal-Rascal echt op de opnamen focussen en niets anders. Pita bood me toen aan dat bij hem te komen doen. Leek mij ideaal omdat ik in België ook geen andere afleiding zou hebben dan mijn opnames. daarbij is Pita ook een van de meest harde werkers in de studio die ik ken. Een echte vakman die keihard doorwerkt, weet wat hij doet, snel, efficiënt en uiterst geconcentreerd werkt. Het was heel “plezant” bij hem op te nemen.

Tenslotte, heb je naast ABN met andere Mechelse artiesten samengewerkt? En, heb je andere Mechelse rappers gehoord waarvan je dacht: die zijn goed! Heb je een shoutout voor de Mechelse scene?

Ik kan eerlijk gezegd aan het accent niet horen of een rapper uit Mechelen of Antwerpen komt. Dus die vraag kan ik moeilijk beantwoorden. Komt Baz niet uit Mechelen? Die is wel goed bezig!