NupstR

NupstR

NupstR draait al jaren mee in de Vlaamse hiphopscene. De Genkenaar bracht onlangs zijn EP ‘Zelfportret’ uit. Hij werkte in het verleden ook veel samen met Mechelse artiesten. Hoe ging dat?

Hoe ben je de eerste keer met Mechelse hiphop in aanraking gekomen?

NupstR: In 1997 huurde ik in de bibliotheek van Genk ‘De Posse deel 3’, een verzamel-cd vol nederhopIk was 15 jaar en had een optreden van Osdorp Posse gezien waardoor mijn interesse voor Nederlandstalige hiphop serieus was aangewakkerd. Op dit album stonden ook een paar nummers van Belgische rappers, onder andere van Quinte en Pita. Ik was meteen verkocht. Ik schreef zelf al mijn eerste rapteksten in het Nederlands, maar ABN maakte mij duidelijk dat Belgische hiphop ook vet kon klinken. Achteraf bleek dat de mannen van Mechelen waren. Later hoorde ik ook nog muziek van NESTII Zwaard en ODG.

Kwam je veel in Mechelen voor events of meetings? In welke periode?

NupstR: Pita stampte ‘Het Verdikt’ uit de grond door rappers uit bijna elke provincie van het land naar de Rockfabriek (opnamestudio) in Brussel te halen. Dat moet rond 2006-2007 geweest zijn. Sindsdien hebben we wel vaker opgetreden in en rond Mechelen. We kwamen ook voor repetities naar de Dijlestad, en voor de opnames van de (nooit uitgebrachte) 2e plaat van Het Verdikt. Dit was in de periode 2006-2010. In het algemeen was het voornamelijk feest als er iets in de Metteko te doen was. Een kleine zaal met veel sfeer en een terras om U tegen te zeggen.

Hoe ervaarde je de Mechelse scene?

NupstR: Voor mij persoonlijk verschilde Mechelen niet echt veel van het Genk, waar ik vandaan kom. Hiphop was/is straatmuziek, een mengelmoes van culturen en nationaliteiten, ook in Mechelen. En dat maakte dat er – in mijn ogen – in Mechelen ook veel variatie was van MC’s die hun skills wilde tonen, tot gangsterrappers (die hun gangsterimago belangrijker vonden dan hoe goed ze wel of niet konden spitten) meer en meer aanwezig waren.

Met welke Mechelse artiest(en) heb je ooit samengewerkt?

NupstR: Vroeger was mijn doel een battle winnen en een track maken met Pita. Door deze twee dromen te volgen heb ik een track met Pita kunnen maken (‘Dans’, die volgens mij nooit het daglicht heeft gezien), en ben ik in contact gekomen met Baz, Cycluz en de ganse PT Crew bende. 

Met Shockproof heb ik een track gemaakt die we, van toen het album ‘Controverzen’ uit was, veel live gedaan hebben. Zo stond ik met hem en Tumult vaak op de planken in alle uithoeken van het land. (Good times!)

Met Baz heb ik eerst wat possetracks gemaakt, samen met Magot, Tiewai, Ricca, Safi en Fatty K, voor op Baz  zijn ‘Verandering’ mixtape, Safi zijn ‘Buckle Up’ album de ‘Contrast’ EP van Tiewai & Baz. Op de ‘Verandering 2’ tape van Baz kon ik opnieuw met hem een track maken (‘Nieuw’) , die me geïnspireerd heeft om muziek te blijven maken.

Enkele jaren later ben ik aan mijn ‘Eindelijk’ EP begonnen, die gemaakt heb samen met Fatty K. Vlak daarna heb ik mijn album ‘Zelfportret’ uitgebracht, ook opgenomen bij Fatty K in de Marmalade Sound Factory. Enkele tracks daarvan waren ook op beats van Fatty zelf.

Als de toekomst het toelaat ga ik zeker nog samenwerken met MC’s die in Mechelen zijn opgegroeid!

Zou je zeggen dat Mechelen een typische eigen sound heeft?

NupstR: In mijn ogen is hiphop iets uniek, en zal elke MC zijn eigen visie hebben van wat ‘de juiste sound’ is voor hem/haar. Ik denk niet dat er iets bestaat als een Mechelse hiphopsoundWat wel bestaat is een Mechels accent of dialect.