Roncha

Roncha

Roncha, bekend van de Leuvense crew AMOK, zijn solo- en groepsalbums bij Marmalade Productions en zijn status van creatieve duizendpoot, heeft een sterke connectie met Mechelen. Lees snel verder!

Hoe ben je de eerste keer met Mechelse hiphop in aanraking gekomen?

Roncha: Via Frank Bollen, een goeie vriend van mij en eveneens rapper toen. Hij had een eerste bandje gehad onder de naam ‘Respectaculair’ met onder andere gasten van Kapellen-Op-Den-Bos, als ik me niet vergis. Hij was/is geen Mechelaar, maar had wel op school gezeten in Mechelen: Coloma. Hij kende (via de school denk ik, maar niet zeker) mc Paus (Johannes) en Khattabi (later II Zwaard). Ik leerde Frank kennen begin 1998, en wellicht niet veel later nam hij me mee naar Mechelen, naar de studio van ene Said Pita

De allereerste keer, om correct te zijn, was in Leuven, februari 1998, in toenmalig punkcafé ‘de Clockwork’, waar ik met een schoolvriend onze alles eerste hiphopfuif organiseerde in de kelder. Op de affiche: ABN. Die namen een hele bende gasten mee voor de open mic achteraf, met onder andere alle bovengenoemden denk ik.

Kwam je veel in Mechelen voor events of meetings? In welke periode?

Roncha: Mijn eerste studioervaring was in 1999, bij de opnames van het NEST album. In Rijmenam bij ‘Jakke van Belgian Associality’, denk ik. Was een beetje met die Grenzlooz click, Frank (mc viruz) was daar ook bij. Ik weet dat ik daar toen heel hard bij wou (lacht). Wat niet echt gebeurd is denk ik, maar ik mocht wel mee op de NEST cd dus.

Verder: levendige herinneringen aan rondrijden door Nekkerspoel met Pita in een coole zwarte BMW 5 en bij Pita thuis (ook in Nekkerspoel). Feestjes herinner ik mij niet zoveel maar zullen er zeker ook geweest zijn.

Recent optredens in en op:

  • Maanrock 2016 (Team Marmalade) en 2017 (Baz & Wits).
  • Club Kamikaze met Team Marmalade.
  • CC Mechelen – voorprogramma Typhoon (NL).
  • Mechelse release van mijn EP: café Minimaal, eind 2015.
  • Samen met Word, het creatief platform van Baz, een spokenwordavond begin 2018: Blokletters, in de KUUB.
  • Rappers vs Dichters, onlangs in H30.
  • En zeker nog meer…

Hoe ervaarde je de Mechelse scene?

Roncha: Als toch wel verder gevorderd dan bijvoorbeeld de onze in Leuven, zowel qua rap als qua graffiti denk ik. Iets oudere gasten allemaal. ABN was toen de shit (oké, Quinte was van Haacht maar goed), en ik denk dat het misschien de Marokkaanse gasten waren die er een soort flavour aan gaven (MHD, II Zwaard, Pita). Vruchtbare grond of zo. Veel breakers. Coole graphics op hun tapes, Quinte die wholecars deed (ook al: veel treinen in Mechelen), later ook Nadezak (NDZ) en andere grafiiticrews. Mechelen had dus wel credibility. Ik kwam via Pita ook in contact met 
andere gasten naar wie we ook opkeken: Rival, CNN in Brussel, Semtex Battlesquad …

Met welke Mechelse artiest heb je ooit samengewerkt?

Roncha: Pita vooral. Ten tijde van NEST de eerste keren, en daarna nam hij in 2006 als studioguy bij Rockfabriek onze eerste AMOK-demo op, met redelijk wat (soms gecontesteerde) productieinbreng. Ook nog met Pita toen hij een Belgische versie van De Posse ging maken, de Posse Belgica (2000?). Nooit uitgekomen. Wel toen mijn eerste twee eigen studiotracks kunnen opnemen in Izegem in de homestudio van Chris Cauwelier, broer van Flip.

Met Baz(shisj): sinds 2006 denk ik? Eerst voor de track Bombaztisch, opgenomen in Rockfabriek. Paar jaar later op zijn debuutplaat ‘Punt Komma’ met de track ‘Ellende’ en een paar jaar later weer met de track ‘Geduld’ op het album ‘Stadsleven’. 

Dankzij Baz en de opname van de track Benzine, weer wat later, kwam ik voor het eerst in een andere Mechelse studio, bij Fatty K in de Marmalade Sound Factory te Walem. In 2013 ben ik daar ook weer binnengestapt om solowerk op te nemen. Baz heeft me veel tips, guidance en bijsturing gegeven in dat proces. Het duurde tot eind 2015 voor de daaruitvloeiende EP ‘Nachtshift’ klaar was. Ondertussen hadden Baz en Fatty besloten naast Fatty’s studio een label te maken, Marmalade Productions, waarop die plaat dan is uitgekomen. Met hen dropten we begin 2015 ook ‘Bosbessenmarmalade’, en in april 2016 de opvolger ‘Bitterzoet’. En traden we overal op, waaronder 2x Maanrock en in CC Mechelen voor Typhoon.

Even terug: in 2013 (?) heb ik ook nog twee nummers gemaakt met leden van PT Crew, namelijk Shockproof en Tumult (op de ‘Spookverhalen’ compilatie cd van Gentse producer El-One).

Op mijn Nachtshift EP stond trouwens ook een nummer samen met Safi, en Safi heeft ook samen met Fatty wat productionele hulp geboden bij het voltooien van die ep.

Zou je zeggen dat Mechelen een typische eigen sound heeft?

Roncha: Nu niet zo meer. Toen natuurlijk wel, omdat alles uit Mechelen natuurlijk heel hard níet klonk als de rest: Sint-Andries MC’s was toch nog anders, beginnende Hof van Commerce totaal anders ook, in Leuven rapte men in’ t Engels, en dan was er nog … KIA (lacht).