Scale Sint-Andries MC's

Scale (Sint Andries MC’s)

Na W.I.M. van de Phillibustas (Leuven) vroegen we Scale van de Sint Andries MC’s (Antwerpen) naar zijn mening over Mechelse rap.

Hoe ben je de eerste keer met Mechelse hiphop in aanraking gekomen?

Scale: Dat zal een dikke 20 jaar geleden zijn. Ik werd gevraagd om mee op te treden tijdens ABN shows. Het stuk dat Too Tuff rapte tijdens het nummer “Politie Pollutie” nam ik dan voor mijn rekening.

Kwam je veel in Mechelen voor events of meetings? In welke periode?

Ik herinner me nog shows in De Loods met Lilou (breakdance) waar ik beatboxte en met de Sint Andries Mc’s hebben we daar ook gespeeld. Verder een paar kleine optredens en Maanrock. Eind jaren 90 was de scène nog niet zo groot als nu en kwamen artiesten dikwijls naar dezelfde shows of speelden ze samen in een line up. Tijdens freestyle sessies op optredens stonden we geregeld samen aan de mic.

Hoe ervaarde je de Mechelse scene?

Heel open. Nooit echt zever meegemaakt daar. Af en toe een meningsverschil met bepaalde rappers maar geen Amerikaanse toestanden ofzo. Regelmatig zagen we ook mensen uit de scène op optredens van ons. Shout out naar PT Crew trouwens.

Met welke Mechelse artiest heb je ooit samengewerkt?                                                                                                                                                    

ABN natuurlijk. Pita als producer bij “Het Verdikt”. Ik deed ook een featuring voor hem. Magot zat ook eens een keer bij mij thuis, ik denk aan fijne tijden met MHD, NEST en een freestyle battle met Shockproof. Baz zag ik ook regelmatig en zijn woordgebruik kan ik wel appreciëren. Het nummer “Roddelaars” van Loki staat in mijn top 20 van Belgische tracks. Misschien zijn er nog mensen waar ik niet direct aan denk. Freestyles tijden optredens van II-Zwaard bv… Met de Sint Andries Mc’s staan we ook nog op enkele ABN tracks.

Zou je zeggen dat Mechelen een typische eigen sound heeft?

Qua tongval en dialect wel, qua muziek niet echt. Hip Hop is vrij universeel op gebied van muziek. Meestal is het taalgebruik typerend voor de streek. Ik hou van dialecten. Ook al is ons landje klein en de afzetmarkt beperkt, die typische klank van je streek mag gerust in stand gehouden worden. Chapeau voor diegene die daarvoor kiezen.